Sfeervol Maastricht

Sommige steden herbergen een belangrijk gedeelte van je verleden. Voor mij is Maastricht zo’n stad. Het was mijn studentenstad! Deze stad in het zuiden van het land, is een ander Nederland en herbergt naast mijn verleden nog enorm veel meer historie. Eigenlijk is het een koninkrijk opzich, als je de inwoners wilt geloven. Zij zijn trots op hun stad. En ik geef ze daarin gelijk. Mooi is de stad zeker! Vooral nu het wat warmer lenteweer wordt, is het een goed moment om eens een weekendje de historie van deze stad in te duiken en om vervolgens neer te strijken op een van de vele terrasjes.

photo credit

Wat mij altijd weer blijft trekken aan deze stad is de frivoliteit, de sfeer die er heerst. Als je goed zoekt, kan je het beeldje van hem in de stad ook vinden: de Mestreechter Geis! Dit figuur verbeeld het gevoel voor humor en betrekkelijkheid van de inwoners van de stad, de “Mestreechnoare’’.

photo credit

De “Mestreechter Geis” is een echte ondeugd waarover ik een aantal verhalen heb geschreven, waarin ik mijn eigen belevenissen en vooral de sfeer van de stad heb verweven. De stad Maastricht, met haar vele eetcafeetjes, restaurants, terrasjes, sfeervolle straatjes, pleinen, en omringd door prachtige natuur, leert je wel om te genieten! Heel leuk ook is om naar de St. Pietersberg te gaan en om daar bijvoorbeeld een klein gedeelte van het Pieterpad te bewandelen.

photo credit

Een andere activiteit die wat minder bekend is, is te vinden in de stad zelf, of eigenlijk eronder. Namelijk een rondleiding door de Kazematten. Hier kan je zien hoe de stad eerst was gebouwd, hoe deze verdedigingswerken nou eigenlijk werkten, en waar mogelijk d’Artagnan begraven ligt! Ze weten namelijk niet waar de arme musketier precies is gesneuveld, maar enkel waar ongeveer. Ook van hem kun je trouwens een standbeeld vinden, in het stadspark.

Uiteraard kan ik nog veel meer over Maastricht vertellen! Veel van de geheimen van deze stad heb ik leren kennen en graag deel ik deze. Binnenkort dus een vervolg!

‘ook tijdens de carnaval even pauze’
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.